LUOSTARI » Turun Birgittalaisluostari ja vieraskoti

Birgittalaisjärjestö
Ordo Sanctissimi Salvatoris

Sääntökunnan perustaja on Pyhä Birgitta (1303 – 1373), syntyisin Upplannista, Ruotsista. Hänet julistettiin pyhäksi v. 1391. Luostarisääntö sisarille hyväksyttiin Roomassa 1370. Ensimmäinen luostari perustettiin Vadstenaan Ruotsiin. Sitä johti pyhän Birgitan tytär Katarina vuoteen 1381. Hänet julistettiin pyhäksi 1489.

Sääntökunnalla on neljä haaraa: 
  • Keskiaikainen haara, 2 luostaria (Vadstena, Uden) 
  • Ruotsalainen haara, p. Elisabeth Hesselblad, 50 luostaria, mm. Turku
  • Espanjalainen haara, Maria Escobar, 5 luostaria
  • Birgittalaismunkit, 1 luostari (Oregon, USA)

Pyhän Birgitan säännön mukaan luostarissa tuli olla 60 nunnaa (sisarta) ja 12 munkkia. Tällaisia luostareita ei enää ole olemassa.

Birgittalaisjärjestön ruotsalainen haara

Tämän haaran perusti ruotsalainen sairaanhoitaja Elisabeth Hesselblad v. 1911. Haaraan kuuluu n. 50 luostaria, mm. Ruotsissa, Intiassa, Meksikossa, Kuubassa, Filippiineillä, USA:ssa, Suomessa, Virossa ja Saksassa. Turun luostari perustettiin v. 1986. V. 2019 luostarissa on 9 sisarta, ylisisar on äiti Bernabé. Sisaret ovat intialaisia, meksikolaisia ja italialaisia. Ruotsalaiseen haaraan kuuluu 2 suomalaista sisarta, sr. Marja-Liisa (Rooma) ja sr. Irenea (Rooma). Järjestön pääluostari on Roomassa, jossa sijaitsee myös 2 muuta luostaria. Napolissakin on birgittalaisluostari. Eniten tämän haaran luostareita on kuitenkin Intiassa.

Birgittalaissisaret vaalivat ja harjoittavat niitä hartauden muotoja, jotka olivat erityisen rakkaita pyhälle Birgitalle. Niitä ovat Raamatun sanan mietiskely ja sen kunnioittaminen, Jumalanäidille osoitettu lapsenomainen kiintymys, Herramme kärsimyksen ja ristiinnaulitun Kristuksen mietiskely. Nämä hartauden muodot, yhdessä Siunatun Sakramentin palvonnan kanssa, ovat sisarten hurskauden kulmakivet. Äiti Elisabethin hengellisyys voidaan tiivistää kolmeen sanaan: ”Mietiskely, Palvonta ja Parannus”. 

Birgittalaissisarten tärkein luostariperinteeseen kuuluva velvollisuus on liturginen rukous, laulettu päivittäinen hetkipalvelus. Sisaret osallistuvat päivittäin Pyhään Messuun, missä joka päivä palvotaan Siunattua Sakramenttia. Sisarten työssä keskeistä on vieraanvaraisuus (vieraskodeissa), monille pyhiinvaeltajillekin tarpeellinen. Birgittalaissisarten erikoistehtävä on ekumenian edistäminen, siksi he mielellään ottavat vastaan vieraita muista kristillisistä yhteisöistä. He järjestävät myös kokouksia ja retriittejä. 

Järjestö tekee myös lähetystyötä, harjoittaa hyväntekeväisyyttä ja sosiaalityötä yhteistyössä paikalliskirkon kanssa. Joissakin luostareissa sisaret toimivat uskonnonopettajina, hoitavat lastentarhoja, orpokoteja, opiskelija-asuntoloita tai vanhainkoteja. Birgittalaissisaret toimivat kolmella mantereella, yhteensä 52 luostarissa.

Pyhä maria Elisabeth Hesselblad

M. Elisabeth Hesselblad syntyi Ruotsin Fåglavikissa, Länsi-Göötanmaalla 1870 ja kuoli Rooman pääluostarissa v. 1957. 18-vuotiaana hän muutti USA:han, jossa kouluttautui sairaanhoitajaksi. Tuloillaan hän auttoi köyhää perhettään Ruotsissa. 1902 hän kääntyi katolilaisuuteen ja matkusti 1903 Roomaan. Siellä hän asettui asumaan karmeliittanunnien tuolloin hallitsemaan p. Birgitan taloon, jossa pyhimys oli asunut 1300-luvulla. Uuden birgittalaishaaran perustamisvuodeksi lasketaan vuosi 1911. Vasta 1931 p. Birgitan talo tuli uuden sääntökuntahaaran käyttöön. Se on nyt sääntökunnan pääluostari. Toisen maailmansodan ja Italian juutalaisvainojen aikana äiti Elisabeth piilotti luostarissa juutalaisia, mistä syystä Israel myönsi hänelle postuumisti arvonimen ”vanhurskas kansojen joukossa”. Hänet julistettiin autuaaksi v. 2000 ja pyhäksi v. 2015.

Äiti Elisabethin suuri haave oli kristittyjen ykseys katolisen kirkon yhteydessä. Tämän vuoksi sääntökunta on ekumeeninen, yhteyttä pidetään Suomessakin luterilaiseen kirkkoon. P. Birgitan syksyisenä muistopäivänä on Naantalin kirkossa aina messu. Birgittalaissisarten ystävät ry:n hallituksessa on myös luterilaisten ja ortodoksien edustus.

Hän on itse sanonut: “Oppikaa minusta, sillä minä olen lempeä ja nöyrä sydämeltä”. Jos hän on esikuvamme, kaikki menee hyvin kaikissa elämän tilanteissa.

Luota Jumalan rajattomaan rakkauteen ja lepää hänen käsivarsillaan kuin pieni lapsi äitinsä sylissä. 

Jumala on rakkaus! Jos hänen rakkautensa kasvaa päivä päivältä sydämessämme, voimme lopulta huudahtaa: “En enää elä minä, vaan Herra elää minussa."

Tällä maallisella pyhiinvaelluksella meidän täytyy aina kantaa pieniä ristejä, koska Herra itse on sanonut: “Joka tahtoo seurata minua, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.”

Yhteystiedot
Ursininkatu 15 a, 20100 Turku